شتابدهنده چیست؟


شتابدهنده ها:
با گسترش کسب و کارهای مختلف و رشد و افزایش تعداد استارتاپ ها برحسب نیاز کلمه شتابدهنده نیز زیاد به گوش میخورد. استارتاپ ها و شتابدهنده ها دو واژه جدا نشدنی از هم در این دوره هستند. استارتاپ های نوپا که به دنبال حل مشکلات مختلف و پاسخ به انواع نیاز ها هستند در ابتدای کار با مشکلات زیادی رو به رو هستند که در صورت عدم پیگیری و کمک به انها علارغم ناب بودن ایده به مشکل بر‌میخورن و گاها با شکست روبه رو میشوند.

شتابدهنده چیست؟
شتاب‌دهنده، مرکزی است که امکان رشد سریع و صحیح شرکت‌های استارت‌آپی را مهیا می‌سازد. سال 2005، یک مجموعه با عملکردی تقریبا متفاوت با انکوباتورهای سنتی شکل گرفت.
این مجموعه که     (Y Combinator) نام داشت، برخلاف مراکز رشد سنتی، فقط در بازه زمانی مشخص و کوتاهی به استارت‌آپ‌ها خدمات ارائه می‌کرد.عملکرد این مجموعه به این صورت بود که چند استارت‌آپ به‌صورت همزمان وارد این مرکز می‌شدند و خدمات دریافت می‌کردند و پس از گذشت چند ماه، از آن خارج می‌شدند.این در حالی بود که مراکز رشد از نظر دوره زمانی ارائه خدمات به استارت‌آپ‌ها بسیار منعطف بودند.با توجه به تفاوت‌های اساسی میان مجموعه وای کامبینیتر و انکوباتروهای معمول، این ساختار جدید را شتاب‌دهنده استارت‌آپی یا به‌صورت خلاصه شتاب‌دهنده نامگذاری کردند. به این ترتیب وای کامبینیتر، نخستین شتاب‌دهنده استارت‌آپی جهان لقب گرفت.واژه “شتاب‌دهنده ” یا به طور مشخص  شتاب‌دهنده استارت آپ، امروزه به اصطلاحی آشنا و همه‎گیر در فضای کسب و کار تبدیل شده است. در حال حاضر تعداد زیادی از کشورها که جهت تقویت اقتصاد مبتنی بر فناوری که در کشور ما به اسم اقتصاد دانش بنیان شناخته شده است، به مساله تجاری سازی اختراعات و نوآوری ها می‌پردازند، توجه روزافزون به این مراکز شتاب‌دهنده‌ ها در سراسر جهان نشان از یک تغییر ساختار در اقتصاد جهانی دارد.
بصورت خلاصه می‎توان گفت شتاب‌دهنده، مرکزی است که امکان رشد سریع و صحیح شرکت‌های استارتآپی را مهیا می‌سازد. از آنجایی که تعداد قابل توجهی از صاحبان ایده‌ها و نوآوری ها از توانایی و قدرت مالی کافی و یا دانش و شبکه بازاریابی کافی برای توسعه کسب و کار خود برخوردار نیستند، شتاب‌دهنده  مجموعه‌ای کامل از خدمات مورد نیاز برای رشد یک کسب و کار نوپا را نظیر منابع مالی، انواع  مشاوره، فناوری‌ها و تجهیزات مختلف و همچنین فضایی را جهت استقرار شرکت نوپا در یک بازه زمانی تقریبا کوتاه در اختیار استارت‌آپ‌های نوپا قرار می‌دهد. در حقیقت اصلی‌ترین رسالت شتاب‌دهنده، تقویت یک استارت آپ (شرکت نوپا) و تبدیل کردن آن به شرکتی است که بعد از خروج از حمایت شتاب دهنده بتواند به تنهایی در بازار رقابت نموده و رشد کند.در ایران هم از چند سال پیش با رشد نقش شرکت های دانش بنیان در ساختار کسب و کار کشور، و همچنین توجه بسیاری از نهادها و تصمیم گیران به کسب و کارهای نوپا، تقریبا تمامی سازمان‌های خصوصی و دولتی فعالیتی را در زمینه کسب و کارهای نوپا و دانش بنیان آغاز کرده اند. بسیاری از شرکت ها و نهادهای سرمایه گذاری در حوزه کسب و کارهای نوپا و استارت آپ ها به نوعی یک شتاب دهنده به حساب می آیند. این مجموعه ها و سایر شرکت ها و موسسات فعال در این بخش در حال حاضر با جذب و پرورش ایده های ناب و نوآور و فناور در راستای تبدیل شدن این طرح ها به شرکت های موفق فعالیت قابل توجهی دارند.

 

شتاب دهنده استارتاپ:
شتاب‌دهنده استارتاپ ( انگلیسی: Speed accelerator یا Startup accelerator) به اختصار شتاب‌دهنده شرکتی است که از ابتدای کار یک استارتاپ آن را تحت پوشش خود در می‌آورند و برای این کار از میان شرکت کنندگان، پس از مدتی کوتاه مورد ایده‌ای برگزیده و به عنوان استارتاپ انتخاب می‌کند. شتاب‌دهنده‌ها با سرمایه‌گذاری اولیه بر روی یک شرکت نوپا، درصدی از مالکیت آن را در اختیار گرفته و در مقابل به گردانندگان پروژه آموزش‌های لازم برای کسب موفقیت بهتر را خواهند داد.


چرا استارتاپ ها برای کشور مهم هستند؟

دلایل و زمینه های اهمیت استارتاپ ها در كشور
.1 پیوند استارتاپ‌ها با خلق دانش و اثر آن بر فرایند توسعه کشور
.2 کمک به انتقال و بومی‌سازی دانش و فناوری در کشور
.3 متنوع‌سازی منابع درآمد تولید ملی
.4 متنوع سازی زمینه‌های سرمایه گذاری اقتصادی در کشور
.5 سرمایه‌گذاری جهت رشد سرمایه و منابع انسانی کشور در حوزه‌های دانش/ فناوری بنیان
.6 قدرت و امکان رشد بالا و سریع استارتاپ‌ها در قیاس با سایر بخشها
.7 نشر فرهنگ خلاقیت و نوآوری و تقویت فرآیند تجاری سازی و تبدیل دانش به محصول دارای ارزش اقتصادی بالا
.8 تأثیر رشد این فرهنگ بر کاهش سطح بیکاری میان جوانان، مشارکت عمومی در حل مسئلۀ اشتغال، رشد و تولید
.9 فرصتهای شغلی در کشور
 و ...
 بصورت خلاصه می‎توان گفت شتاب‌دهنده، مرکزی است که امکان رشد سریع و صحیح شرکت‌های استارتآپی را مهیا می‌سازد. از آنجایی که تعداد قابل توجهی از صاحبان ایده‌ها و نوآوری ها از توانایی و قدرت مالی کافی و یا دانش و شبکه بازاریابی کافی برای توسعه کسب و کار خود برخوردار نیستند، شتاب‌دهنده  مجموعه‌ای کامل از خدمات مورد نیاز برای رشد یک کسب و کار نوپا را نظیر منابع مالی، انواع  مشاوره، فناوری‌ها و تجهیزات مختلف و همچنین فضایی را جهت استقرار شرکت نوپا در یک بازه زمانی تقریبا کوتاه در اختیار استارت‌آپ‌های نوپا قرار می‌دهد. در حقیقت اصلی‌ترین رسالت شتاب‌دهنده، تقویت یک استارت آپ (شرکت نوپا) و تبدیل کردن آن به شرکتی است که بعد از خروج از حمایت شتاب دهنده بتواند به تنهایی در بازار رقابت نموده و رشد کند.


و اما شتابدهنده مترمربع:

 مترمربع در راستای مسولیت بزرگی که در حوزه شتابدهندگی پذیرفته، میکوشد تا اقداماتی هرچند کوچک در‌راستای بهبود وضعیت ، اشتغال و توسعه استارتاپ ها و  جامعه فریلنسر ها انجام دهد.


شتابدهنده مترمربع که در فاز اول خود به صورت تخصصی برای معماران، فریلنسر ها و استارتاپ های این حوزه فعالیت میکند و در گام دوم با گسترش و توسعه درتمام حوزه ها فعال خواهد بود، جز سرمایه گذاری و تزریق سرمایه به استارتاپ ها چهار گام مهمتر و حساس تر قبل از آن انجام میدهد که به شرح زیر است:

مشاوره
شتابدهنده مترمربع، در گام اول برای کمک به استارتاپ ها و شرکت ها برای پیدا کردن مسیر،  پتانسیل های آن شرکت/ شخص را بررسی می کند و با مشاوره حضوری با منتورهای تخصصی راهی برای رشد و پیشرفت براساس دارایی و توانایی آن استارتاپ یا شخص پیش رو می گذارد.

ممکن است اصلا راهی که انتخاب شده از اول اشتباه بوده، در این نقطه حساس و ابتدایی بررسی و پیدا کردن مسیر بسیار مهم است. به طور مثال در رشته معماری نیاز نیست که همه ی فارغ التحصیلان این رشته وارد حوزه طراحی و یا اجرا بشوند، بسیاری از حوزه های دیگری در معماری وجود دارد که امکان موفقیت در آن بسیار زیادتر است. بررسی توانایی و علایق شخص در گام اول و در گام بعدی پیشنهاد مسیر برای استارتاپ و یا شخص فریلنس بسیار مهم است.

کوتاه کردن مسیر
به عنوان شرکت معماری و دارا بودن بیش از ۲۰۰ پروژه اجرایی در سراسر ایران، تجاربی در حوزه اجرایی کسب کرده ایم که با کمک تیم های دیگر و منتورهای متخصص می توانیم با انتقال این تجارب به شرکت ها ، استارتاپ ها و اشخاص مسیر پیشرفت آنها را کوتاه تر و آسانتر کنیم.

شبکه اشتغال و تعامل
ایجاد شبکه ای واحد برای ارتباط بین کارفرما، معمار/طراح ،پیمانکار و اشخاص دارای تخصص و حتی شرکت ها و استارتاپ های در حال توسعه کمک به بهبود وضع اشتغال و پیدا کردن راحتتر فرصت های شغلی برای اشخاص از یک طرف و تایید صلاحیت و مصاحبه حضوری افراد توسط شتابدهنده مترمربع از طرفی دیگر انتخاب نیرو های متخصص را برای کارفرما نیز راحتتر می کند.

بالا بردن سطح دانش
بالا بردن سطح دانش و تجربه استارتاپ ها و فریلنسر ها کمک شایانی به کیفیت کار آنها در بازار کار کرده و کمتر شاهد خروجی های ضعیف  و هدر رفتن سرمایه در بازار کار و سطح کشور هستیم. آموزش و برگزاری دوره های آموزشی و کارآموزی کمکی بزرگ در این راستا برای افراد است.

نوشته شده توسط: تیم مترمربع

سبد خرید