اولین فضای کار اشتراکی دنیا در کدام کشور راهاندازی شد؟
آیا دورکاری برای شما مهم است؟ آیا به دنبال دفتر کاری هستید اما مکان مناسبی پیدا نکردهاید و یا هزینه آن مازاد بر بودجه موردنظرتان است؟ اگر شما هم با این مشکلات سر و کار دارید، خواندن این متن و اطلاعات دربارهی فضای کار اشتراکی را از دست ندهید.
فضای کار اشتراکی امروزه بخش جدا نشدنی از چرخهی عمر استارتاپها است، همانطور که در فینووا شاهد بودیم کسب و کارهای بزرگی همچون پیپینگ، وندار، تپسی، توبیتکس و صدها کسب و کار متوسط و بزرگ دیگر کار خود را از فضای کار اشتراکی فینووا شروع کردند.
داستان فضای کار اشتراکی از سال 2005 آغاز شد و از آن زمان تاکنون این مفهوم به طور چشمگیری رشد یافته است. در واقع شروع پدیدهی فضای کار اشتراکی را به فضای کاری جمعی در سانفرانسیسکو، که مهندس نرمافزار براند نوبرگ آن را افتتاح کرد، مرتبط میدانند.
قبل از تاسیس این فضا، ایدههای مشابهی برای فضای کار اشتراکی به وجود آمده بود. مثلاً C-base که در سال 1995 در برلین تأسیس شد، یکی از اولین فضاهای هکری در سراسر جهان بود. اکنون بسیاری این نوع فضاها را به عنوان پیشتازان فضاهای اشتراکی امروزی میشناسند.
چند سال بعد، در سال 1999، فضای کاری 24 42West نیویورک تأسیس شد که میزهای کاری منعطف برای تیمها و افراد در نظر گرفته بود. این نمونهها از پیشگامان فضاهای کار اشتراکی اما فاقد جنبههای مهم اجتماعی بودند که امروزه فضاهای کار اشتراکی ارائه میدهند.
فضای کار اشتراکی چگونه و به چه دلیل شکل گرفت؟
براند نوبرگ برای اولین بار در سال 2005، زمانی که شرایط مالی سختی را پشت سر میگذاشت، به فکر طراحی و ایجاد فضای کار اشتراکی افتاد. او برای یک استارتآپ کار میکرد، اما میخواست راهی پیدا کند تا حس استقلال کاری را، با احساس ارتباط اجتماعی و همکاری با دیگران ترکیب کند.
همکاری نوبرگ با یک لایف کوچ، به ایجاد طرحی سهگانه و ساخت یک فضای جدید با همزیستی و ارتقاء جامعهی کاری که ایدهآل او بود، منجر شد. در همان لحظه، مفهوم فضای کار اشتراکی به شکلی که امروزه میشناسیم شکل گرفت.

اینگونه بود که اولین فضای فضای کار اشتراکی در سال 2005 شروع به فعالیت کرد. این فضا در سانفرانسیسکو واقع شده بود و نوبرگ این ایده را به یکی از دوستانش به نام الانا آورباخ گفت و او موافقت کرد هفتهای دو بار از این فضا با هزینههای کمتر از ماهیانه 300 دلار استفاده و برای خود سودآوری کند.
اولین حضور رسمی در این محیط را ری باکستر داشت، او توسعهدهنده یک استارتآپ و ورزشکار بود. پس از حدود یک سال به دلیل تقاضای فراوان برای این ایده، نوبرگ از فضای کاری کوچک قبلی به مجتمع Hat Factory منتقل شد و این فضا را اولین فضای کار اشتراکی تماموقت جهان نامید.
اولین فضاهای کاری اشتراکی در دنیا
از سال 2005 به بعد، فضاهای کار اشتراکی، با ورود فضاهای مستقلتری که به این مفهوم مرتبط بودند در روند توسعه فضای کار اشتراکی بسیار تاثیرگذار بودند. به عنوان مثال، اولین مرکز در ایستگاه آنجل لندن افتتاح شد و از آن زمان تبدیل به یک مجتمع بزرگ فرانشیز شده است. همچنین در همان سال، سنت اوبرهولز در آلمان به عنوان یکی از اولین کافههایی که دسترسی به اینترنت رایگان داشت، افتتاح شد و روند نوپای فضای کار اشتراکی را مستحکم تر کرد.
وقتی ایدهی نوبرگ جهانی شد
پس از ایدهی نوبرگ دیگر کشورها هم به تاسیس فضای کار اشتراکی علاقه نشان دادند. در سال 2006، اولین فضای کار اشتراکی در شهر نیویورک به نام «فضای کار اشتراکی بروکلین» افتتاح شد. همچنین در همان سال، مفهوم “Jelly” که همکاران دورکار را تشویق به ملاقات در یک مکان مشترک میکرد، در شهرهایی مانند آستین و فینیکس گسترش پیدا کرد.
در سال 2009، کنفرانس جهانی “Unconference” برای فضاهای کار اشتراکی با نام «فضای کار اشتراکی جهانی» برگزار شد و هنوز هم امروزه به عنوان یک منبع مرجع در صنعت فضای کار اشتراکی شناخته میشود. تا سال 2012، بیش از 2000 فضای کار اشتراکی در سراسر جهان وجود داشت که این نشان میدهد این مفهوم به عنوان یک پدیدهی جهانی ثابت شده است.
بزرگترین فضاهای کار اشتراکی در دنیا کداماند؟
تا سال 2021، دهها شرکت بزرگ فضای کار اشتراکی در سراسر جهان برپا شد که شعبههای مختلفی در چندین شهر دنیا دارند. در حال حاضر، شرکتهای بزرگی مانند Impact Hub ،WeWork و Industrious در بازار جهانی فضای کار اشتراکی پیشرو هستند و در عین حال تعداد قابلتوجهی از کسب و کارهای مستقل در شهرها و مناطق مختلف نیز گسترش پیدا کردند. این در حالی است که فضاهای کار اشتراکی جدید در شرف افتتاح باعث رشد مداوم این صنعت شده است.
مهمترین فضای کار اشتراکی در دنیا کداماند؟
شرکت WeWork همراه با IWG و دیگر شرکتها امروزه یکی از پیشروترین ارائهدهندگان فضای کار اشتراکی در جهان هستند. رشد این صنعت به اندازهای سریع بوده که پیشبینی میشود تعداد فضاهای کار اشتراکی در سراسر جهان تا سال 2024 به بیش از 40,000 مکان برسد. با این رقم انتظار میرود که در آینده نزدیک شاهد افزایش و گسترش فضاهای کار اشتراکی باشیم.

اولین فضای کار اشتراکی در ایران
فینووا به عنوان اولین فضای کار اشتراکی در ایران، در سال 1393 (2014) با همت علی حاجیزاده و سیدحامد قنادپور و با سرمایهگذاری شرکت تجارت الکترونیک ارتباط فردا، فعالیت خود را آغاز کرد. رفته رفته فینووا فعالیت خود را گسترش داد و به دلیل تقاضای افراد، مراکز خود را در تهران افزایش داد. فضای کار اشتراکی فینووا تا امروز میزبان بیش از 500 تیم استارتاپی و هزاران فریلنسر بوده و در دو مرکز چهارراه ولیعصر و میدان ونک خدمات خود را ارائه میکند.
در فینووا، شما به عنوان یک کارآفرین میتوانید با استفاده از فضای کار اشتراکی پویا، شبکهسازی، ملاقات با سرمایهگذاران و جذب سرمایه را تسهیل کنید. همچنین اگر فریلنسر هستید، فینووا بهترین جایی است که میتوانید در محیطی خلاقانه و همگام با همتایان خود انرژیهای مثبتتان را به اشتراک بگذارید.
ما در فینووا تمامی امکانات مورد نیاز شما را برای ایجاد یک کسب و کار تا رسیدن به مرحلهی رشد، آماده کردهایم. اگر به دنبال سکوی پرتاب با هزینه مناسب و امکانات منحصر به فرد هستید، فینووا جای مناسبی برای شماست.
اگر متقاضی حضور در فینووا هستید میتوانید فضا و امکانات اولین فضای کار اشتراکی در ایران را دو مرکز ونک و چهارراه ولیعصر مشاهده و مکان مورد نظر خود را برای استقرار انتخاب کنید.
ترجمه: مهرناز امامی
تنظیم و انتشار: الهام نداف